TL naar Led

Waag de overstap van tl naar led. Waar het voor veel bedrijven tien jaar geleden nog geen prioriteit had om led-verlichting aan te schaffen, kunt u nu niet meer zonder. Of u een kantoor hebt, winkel of magazijn voor iedereen zijn er voordelen aan led-verlichting.

Zeker als bedrijf moet er alles aan gedaan worden om de verlichting optimaal te houden. De lagere energierekening na vervanging kan doorslaggevend zijn.

Start met vervangen van de verlichting

Basisverlichting verlicht rondom en zorgt voor een egale verlichting op iedere plek in uw kantoor of bedrijfsruimte. Deze verlichting komt in grote aantallen voor in ieder bedrijf en is dus gemakkelijk zonder een lichtplan te vervangen.

Deze verlichting is meestal aan of in het plafond bevestigd, zoekt u de basisverlichting dan kan een blik omhoog al genoeg zijn. De tl armaturen zijn doorgaans vierkant of rechthoekig. Is dat het geval? dan is het een fluitje van een cent om uw verlichting te vervangen.

De lichtkleur bepalen

Sinds de komst van LED-verlichting hebben we een algemene term afgesproken om aan te duiden hoe warm of koud het licht is. Dit noemen we de Kelvinwaarde (K).

De lichtkleur kennen we allemaal van warm kaarslicht tot helder blauw daglicht:

  • 3000K Warm wit licht, vergelijkbaar met de lichtkleur in uw huiskamer.
  • 4000K Helder wit licht, goed voor concentratie op kantoor.
  • 6000K Koel wit licht, vaak terug gevonden in clean rooms en magazijnen.

De lichtkleur bij TL-buizen:

  • Kleur 830 = 3000K
  • Kleur 840 = 4000K
  • Kleur 860 = 6000K

De juiste afmeting kiezen

In Nederland kennen wij standaard afmetingen voor systeemplafonds.
De meest voorkomende rastergroottes zetten we op een rij:

  • 60×60 cm: het herkenbare vierkante raster
  • 30×120 cm: smalle banen in het rasterplafond
  • 60×120 cm: grote rechthoekige panelen, vaak voor de verlichting bijgesneden tot 30×120 cm te herkennen aan de 2x 36W TL buizen

Hoeveel licht is gewenst?

Standaard worden de meeste led panelen zo ontwikkeld dat er net zoveel licht uitkomt als bij een TL-armatuur. Tijdens renovatie hoeft u dus alleen de TL-bakken te wisselen voor LED panelen om weer klaar te zijn voor de toekomst met een juiste lichtopbrengst.

Wilt u zeker zijn van de juiste hoeveelheid licht dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend advies.

Verlichting in een systeemplafond

Het bekendste kantoorplafond, het systeemplafond bestaat uit een raster van plafond tegels in de maat 60x60cm. Dit is de standaard voor de Nederlandse markt.

Waar u verlichting wenst verwijdert u één van de plafondtegels en legt u een zogeheten inleg-armatuur voor in de plaats. Voorheen waren dit tl inleg armaturen van 4x18watt. De oplossing, vervangen door een led paneel van ongeveer 4000 lumen en u kan het één-op-één vervangen helemaal zelf.

Verlichting met een opbouwarmatuur

Soms is uw plafond géén systeemplafond. Dan bestaat het plafond uit een vast materiaal zoals hout, beton of gips. Hier treft u dan in de meeste gevallen een rechthoekig tl armatuur met twee buizen met een lengte van 120cm of 150cm.

Ook vierkante panelen worden gebruikt bij de bevestiging tegen het plafond. Ongeacht voor deze drie afmetingen is er een led-vervanger met een bijpassend opbouwframe.

Bespaar tijd, geld en energie

Led heeft zich de laatste jaren al bewezen als energiezuinige verlichting. Met de huidige led armaturen haalt u een hoger rendement wattage naar lumen. We noemen dit de lumen/watt verhouding.

Daarnaast is het periodiek vervangen van lampen en tl-buizen ook verleden tijd bij het overstappen naar led. Dit scheelt u een hoop tijd en geld. De financiële voordelen van led zetten we hieronder voor u op een rijtje.

Overstappen op Led

De eerste generatie led lampen hadden een koude, blauwe lichtkleur. Tegenwoordig zijn er diverse warme lichtkleur verkrijgbaar de lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager de kelvin waarde, hoe warmer het licht is. Zo wordt een kleur 3000K tot 4000K in kantoren gebruikt, voor een felle daglichtkleur kan er gekozen worden voor 6000K.

Ten opzichte van conventionele verlichting met een gloeidraad zoals een gloeilamp, brengt led verlichting meer lumen per watt. Lichtopbrengst wordt tegenwoordig vaker uitgedrukt in Lumen omdat de vergelijking met wattage niet meer gemaakt kan worden door de grote verschillen in lichtopbrengst. Een voorbeeld hiervan is een gloeilamp van 25 watt, deze brengt 200-300 Lumen op waar in tegenstelling tot de gloeilamp de led al 1400-1500 Lumen opbrengt met hetzelfde wattage.

Kostenbesparing bij Led

Led verlichting is de laatste jaren sterk in prijs gedaald. Deze ontwikkeling maakt het steeds interessanter om over te gaan op led verlichting en het is de investering meer dan waard. Energiekostenbesparing met een led paneel ten opzichte van een tl-armatuur 4x18watt €253,95 euro. In een kantoor met 16 led panelen bespaar je al snel meer dan €4000,- over de levensduur van 15 jaar.

Het energieverbruik van een 4×18 tl-armatuur ( totaal 72watt ) kost ongeveer €34 per jaar, het energieverbruik van een led paneel €16,07 per jaar. Naast de energiebesparing met led verlichting hoef je ook niet meer periodiek lampen te vervangen.

Een voorbeeld:

Besparing in 15 jaarTL armatuur 4x 18W.Led paneel 14W.
Aanschaf:TL buizen
16x €1,50 = €24,-
€39,-
Energieverbruik:€34,- /jaar =
€510,- /15 jaar
€16,06 /jaar =
€241,50 /15 jaar
Totaal:€534,-€280,05