Veelgestelde vragen over Led verlichting

Onderstaand hebben we voor u de meest gestelde vragen over LED verlichting op een rijtje gezet.
Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is Led?
Een LED is een elektronische component, een halfgeleidercomponent, dat licht uitzendt als er een elektronische stroom in de doorlaatrichting wordt gestuurd. Het woord ‘LED’ was oorspronkelijk een afkorting van Light Emitting Diode, in het Nederlands: lichtuitstralende diode.

De Russiche wetenschapper Oleg Losev ontdekte halverwege de jaren ’20 dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde hij in een Russisch tijdschrift details over de eerste LED en vroeg een patent aan. Losevs werk bleef echter onopgemerkt. Daardoor duurde het tot 1962 voordat LED echt doorbrak. In dat jaar ontwikkelde Nick Holonvak een werkende LED.
Wat zijn de voordelen van Led?
Het grote voordeel van LED is uiteraard het zeer lage energieverbruik, in veel gevallen slechts 10% van een vergelijkbare gloei- halogeen- of TL-lamp. Verder is natuurlijk de lange levensduur een groot voordeel t.o.v. traditionele verlichting. De duurzaamheid van LED komt niet alleen door het hoge aantal branduren maar zeker ook doordat LED tril- en schokbestendig is.
Verder is opvallend aan LED:
• Er is geen opwarmtijd, maar direct vol licht
• Er zijn meer dan 1.000.000 schakelingen mogelijk zonder kapot te gaan
• Er zijn geen ultraviolette of infrarode straling
Hoe werkt Led verlichting?
LED is een afkorting voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektronisch onderdeel welke stroom geleidt. Een LED is dus een lichtgevende diode. Een LED werkt als volgt: de LED bestaat uit een positieve en negatieve zijde. De positieve zijde heeft extra positief geladen deeltjes en de negatieve zijde heeft extra negatieve elektronen. Deze komen met elkaar in contact zodra er stroom gaat lopen door de diode. Op het moment dat de positieve elektron en de negatieve elektron met elkaar in aanraking komen, komt er energie vrij in de vorm van fotonen. Licht bestaat uit fotonen, waardoor de LED dus licht gaat geven.

Nu u begrijpt hoe een LED werkt, is het de vraag hoe een LED lamp werkt. Het is ten eerste van belang dat de LED gevoed wordt met de juiste stroom. Dat is waar de driver zijn werk doet. Een driver is het elektronische deel achter de LED(s), dat ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheid stroom bij de LED komt. Het ligt vervolgens aan het soort driver of de LED lamp dimbaar is of niet.

Ten slotte is er nog één ander onderdeel dat er mede voor zorgt dat een LED een LED lamp maakt. Dit is de eventuele lens of reflector. Van zichzelf geven LEDs een brede lichtbundel. Een lens of reflector kan de lichthoek verkleinen. Niet álle LED lampen hebben een lens. Zo zijn er bijvoorbeeld ook spots met een brede lichtbundel, hierbij wordt in plaats van een lens een (diffuus) glas gebruikt.

Ook bij andere LED lampen zoals TL lampen en gloeilampvervangers wordt er gebruik gemaakt van glas of kunststof rond de LEDs. Afhankelijk van het type lamp kan dit transparant of diffuus zijn. Door het juist combineren van bovengenoemde factoren is het ook mogelijk LED lampen waterdicht te maken. Dit maakt dat wij ook LED lampen verkopen die u in vochtige ruimtes of buiten kunt plaatsen.
Welke vormen van Led zijn er?
Er zijn verschillende vormen van LED(s). De verschillen zitten hem voornamelijk in de manier waarop ze gemonteerd worden.

De verschillende vormen zijn:
• SMD (Surface Mounted Device): hierbij worden 1 of meerdere LEDs op een printplaat gesoldeerd.
• COB (Chip On Board): hierbij worden er meerdere kleine LEDjes op één chip geplaatst. Dit levert een hoge lichtopbrengst op vanaf één punt. Bij een COB komt er over alle ledjes één grote laag fosfor, waardoor er één grote SMD ontstaat.
• COG (Chip On Glass): dit is een techniek waarbij de LEDs op glas gemonteerd worden. Deze techniek wordt gebruikt voor filamentlampen (gloeilampvervangers).
• COC (Chip On Ceramic): dit is een techniek waarbij de LEDs op keramiek gemonteerd worden.
Wat betekenen de fittingen?
GU10, MR16 (GU5.3), MR11 (GU4), E27, E14, PAR20, PAR30: dit zijn allemaal standaard type-aanduidingen voor verbindingen tussen lamp en fitting. Bekijk of er een type-aanduiding op de fitting of aan de binnenzijde van de lamp zit. Indien u niet zeker weet wat voor type lamp u nodig heeft, neem dan contact met ons op.
Welke kleur heeft Led verlichting?
LED verlichting wordt vaak geassocieerd met wit licht. Tegenwoordig is het echter niet meer het geval dat LED licht enkel wit is. LED verlichting is namelijk net zo warm en sfeervol verkrijgbaar als traditionele verlichting. U kunt aan het aantal Kelvin zien wat de kleur is van de LED lamp. Dit gegeven is te vinden in de productspecificaties. Hoe hoger het aantal Kelvin is, hoe witter het licht. De kleur met een hoog aantal Kelvin is hierbij vergelijkbaar met de kleur van daglicht. Des te lager het getal, des te warmer het licht wordt. Denk dan aan bijvoorbeeld de kleur van kaarslicht.
Hoe maakt u de juiste keuze in Led verlichting?
Om in huis de ideale verlichting te realiseren is het ontwikkelen van een lichtplan handig. Licht heeft diverse doeleinden en in diverse, vaak multifunctionele ruimtes is het belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan verlichting. Het is dan ook van belang om onderscheid te maken tussen 4 verschillende typen verlichting. Dit zijn algemene verlichting, werkverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting:

Algemene verlichting/basisverlichting
Dit type verlichting zorgt ervoor dat er voldoende licht in de ruimte komt waardoor de kamer egaal en diffuus verlicht wordt. Dit komt het meest overeen met daglicht wat voor rust aan de ogen zorgt en veroorzaakt zo min mogelijk schaduwwerking. Uplighters zijn lampen die naar het plafond schijnen. Het indirecte licht en de weerkaatsing op het plafond zorgen voor een meer diffuus verlichte ruimte. Een ander voorbeeld van dit soort verlichting zijn plafonnières. Een plafonnière is een lamp die tegen het plafond of de muur bevestigd kan worden zonder montageschroeven te zien. Dit soort is in elk soort ruimte te gebruiken.

Werkverlichting/functionele verlichting
Dit is gericht licht dat wordt gezien als aanvulling op de basisverlichting. Denk hierbij aan een leeslamp naast uw bed of een aantal spotjes boven het aanrecht in de keuken. Dit soort verlichting gebruikt men op verschillende momenten van de dag, daarom is het praktisch wanneer deze lampen dimbaar zijn. Belangrijk is dat de mogelijkheid om in de (felle) lichtbron te kijken niet aanwezig is en dat er geen schaduwwerking op het werkblad treedt. Op een plek zoals het aanrecht in de keuken bijvoorbeeld; daar moet u goed kunnen zien wat u doet en dan is schaduw niet bevorderlijk.

Accentverlichting
Accentverlichting is er om een bepaald object of bepaalde plek uit te lichten en daar de aandacht op te vestigen om zo kleuren beter uit te laten komen. Denk hierbij aan het uitlichten van bijvoorbeeld een schilderij of beeldhouwwerk. De meest gebruikte armaturen voor accentverlichting zijn de spots. Spots kunnen worden ingebouwd, opgebouwd of aan een rails worden bevestigd. Wanneer spots aan een rails bevestigd zijn of wanneer u gebruik maakt van een inbouwspot of opbouwspot, is de richting van de lichtbundel handmatig bij te stellen.

Decoratieve verlichting/sfeerverlichting
Hierbij staat de esthetiek van het armatuur voorop. Het gaat bij dit type verlichting niet meer om het verlichten van de ruimte, maar om het uiterlijk van de lamp en de sfeer die deze uitdraagt. Veel van deze lampen hebben dan ook een lagere lichtopbrengst en worden gezien als de eyecatchers van de ruimte.
Welke Led lampen heeft u nodig?
Voor het kiezen van de juiste LED lamp naar uw wens is het aan te raden een lichtplan te maken. Een lichtplan ontwikkel je om duidelijk in kaart te brengen welke verlichting en de daarbij horende aansluitpunten je nodig hebt per ruimte. Het soort licht is natuurlijk anders in bijvoorbeeld uw keuken dan in uw woonkamer.

Het is goed om na te denken over verschillende soorten LED licht in een ruimte. Neem bijvoorbeeld de basisverlichting in de vorm van een plafonnière of LED paneel. Dit is het ‘grote licht’ in een ruimte. Hierbij kunt u accentverlichting toevoegen; dit is een lamp die gericht licht geeft. Denk aan bijvoorbeeld een bureaulamp. Om extra sfeer toe te voegen in een ruimte gebruikt men sfeerverlichting. Een voorbeeld hiervan is een LED strip in de boekenkast. Ten slotte is het nog mogelijk om slimme verlichting in uw ruimte aan te brengen. Dit licht is te bedienen met bijvoorbeeld een app, afstandsbediening of voice control. Door de verschillende kleuren is dit licht praktisch als werkverlichting, maar kan het ook dienen als sfeerverlichting.
Led Trafo of hallogeentrafo?
Wanneer u uw halogeenspots gaat vervangen door LED spots is het belangrijk stil te staan bij de verschillende 12V trafo’s welke u wel en welke u zeker niet moet gebruiken bij 12V LED.

We onderscheiden 3 soorten 12V transformatoren:

1. LED kan met de ouderwetse en zogenaamde gewikkelde of ferromagnetische trafo’s worden gebruikt alleen dienen deze trafo’s met een minimale belasting belast te worden. De trafo werkt alleen maar goed wanneer er bijvoorbeeld minimaal 20W (zie uw trafo) aan lampen op wordt aangesloten, Verder geven deze gewikkelde trafo’s vaak niet exact 12V, maar bijvoorbeeld 13V of 14V. Dit is zeer schadelijk voor de LED, want deze wordt door de hoge spanning veel te warm! Deze trafo’s herkent u direct aan het gewicht; ze zijn zwaar. Nadeel is ook dat deze trafo’s kunnen gaan zoemen en dat het sluipverbruik hoog is.

2. De elektronische transformator: deze trafo is veel lichter en kleiner dan een gewikkelde trafo en is meestal niet geschikt voor LED lampen of LED verlichting, aangezien deze een minimale belasting hebben welke te hoog ligt na vervanging van uw halogeenverlichting door LED. Deze minimale belasting staat aangegeven op uw trafo. Een elektronische trafo herkent u aan het volgende symbool:


3. De LED trafo (ook wel gestabiliseerde trafo genoemd): deze trafo’s zijn uiteraard perfect geschikt voor LED lampen en verlichting. Deze hebben als groot voordeel dat er geen minimale belasting nodig is en minstens zo belangrijk: het sluipverbruik is zeer laag.

Conclusie: een gewikkelde trafo kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is, een elektronische transformator is meestal niet geschikt voor LED.

Ons advies: gebruik een echte LED trafo, want deze is het beste voor uw LED Lampen en LED verlichting. U verdient de extra uitgave voor een LED trafo vanzelf terug door het zeer lage sluipverbruik!